Auto klima servis

Naša radionica obavlja održavanje auto-klimatskog sistema,popravke i ugradnju novih klima uređaja.

U nastavku ćemo Vas upoznati sa našim uslugama, u ovoj oblasti, nastalim problemima i preporukama oko održavanje auto klima sistema.

  Auto klima servisNaše usluge:
 • Instalacija auto klime
  Radimo naknadno instaliranje auto klime u vozilima, u kojima to nije fabrički ugrađeno.
  Naša radionica uglavnom koristi ALEX ORIGINAL, DIAVIA, AUTO CLIMA i WAECO tipove auto klime, koje, zasnovane na našim iskustvima slobodno preporučujemo Našim klijentima, jer uzimajući u obzir njihovu efikasnost, kvalitet i vek trajanja može da konkuriše sa fabričko instaliranom opremom.
 • Provera količine rashladne sredine,punjenje klima uređaja
  U klima sistemima treba kontrolisati količinu ulja i freona na godišnjem nivou,jer nedostatak rashladne sredine od 20-30% već znatno smanjuje efikasnost klima uređaja.
  Naša radionica sa naprednom opremom može brzo i efikasno da izvrši ovu operaciju.
 • Test pritiska i detekcija curenja
  Ako mislite,da klima Vašeg automobila ne hladi kako treba,i ne radi efikasno kao što je nekad radila, definitivno je preporučeno ispitivanje klima uređaja,jer ovakva pojava često puta može da se javi "kao"posledica curenja rashladnog uređaja.
  To može da se desi iz različitih razloga; materijalnih nedostataka, umor materijala, nepravilna instalacija, povrede od pucanja, propadanje.
  Pomoću adekvatnih instrumenata čak i najmanje pukotine može da se otkriju.

Auto klima servisSvaki uređaj, a samim tim i klima uređaj je potrebno održavati i time mu znatno produžiti vek i tako, naravno, uštedeti na nepotrebnoj skupoj popravci. U našoj ponudi po najpovoljnijim cenama vršimo kompletan servis Vašeg klima uređaja (pražnjenje, čišćenje, vakumiranje, ubrizgavanje ulja i Uv-boje, te punjenje freonom) i to najsavremenijim uredjajima i alatima.

Zašto za klima uređaj Vašeg vozila koristimo najkvalitetniji freon?

  Rashladni medijum (freon) u rashladnom sistemu mora imati odredjene karakteristike koje omogućavaju praktičnu upotrebu,tj. da ima:
 • nisku temperaturu ključanja
 • da nije korozivna
 • da nije zapaljiva
 • da mu je niska toksičnost
  U rashladnom sistemu se nalazi ulje pomešano sa rashladnim gasom, koje je zaduženo za:
 • sprečavanje zaledjivanja nekih komponenti uredjaja
 • podmazivanje sistema i delova kompresora

Auto klima servisDo 1993.god. freon koji se koristio u autoklima uređajima je bio R-12 a ulje-SUNISO 5GS(mineral). Od 1993.god. (a posle montrealskog sporazuma), autoindustrija je promenila rashladni medijum u R-134A a ulje u PAG(sintetic). Osnovni razlog za to je bilo očuvanje ozonskog omotača i životne sredine.

Od 2013. kompletna autoindustrija je prešla na proizvodnju klima uređaja sa novim, još kvalitetnijim freonom R-1234 YF.

U sistem se meša i specijalna visoko kvalitetna Uv-boja, koja pod odredjenim Uv-svetlom pokazuje mesto propuštanja sistema.

Klima uređaj na vozilu je potrebno servisirati svake 2 godine!

SERVIS KLIMA UREDJAJA

Malo koji vlasnik automobila zna kako funkcioniše klima uredjaj na vozilu, medjutim to je manje važno. Puno važnije bi bilo da Vi kao vlasnik vozila znate kako i kada se klima uredjaj redovno servisira. Iz našeg iskustva i kontakata sa strankama došli smo do činjenice da izuzetno mali broj ljudi zna kada i kako se klima uredjaj servisira. Najčešće se u servis odlazi kada klima uredjaj prestane raditi, a tada je sasvim, sigurno, u pitanju ozbiljan kvar i ulaganja.

  Auto klima servisTreba znati da se redovni servisa klime radi svake dve godine iako klima uredjaj radi normalno. Proizvodjač klima uredjaja upozorava da se to radi iz više razloga:
 • Svake godine, količina rashladnog gasa-freona se gubi za 3 - 8%
 • Prilikom redovnog servisa,rashladni gas se vadi iz sistema gde se u reciklatoru iz njega odvaja vlaga
 • Zameni se freonski filter-dryer
 • Sistem se vakumira(min 30 min)
 • U vakumirani sistem se stavlja reciklirani gas i to tačna količina koja je potrebna
 • Prilikom punjenja klime u sistem se dodaje specijalno PAG ulje za podmazivanje kompresora i ekspanzivnog ventila
 • Rashladnom gasu korisno je dodati UV (ultraviolet) kontrast. On služi kao indikator eventualnog propuštanja sistema, jer se pomoću specijalne opreme (UV-lampe i specijalnih naočara) može lako identifikovati mesto curenja freona
 • Elektronskim detektorom freonskih gasova se na kraju izvršenih radova proverava potencijalno mesto curenja tj. kvalitet izvšenih usluga
Auto klima servis
Auto klima servis
Auto klima servis
Auto klima servis
Auto klima servis
Auto klima servis
Auto klima servis
Auto klima servis